Müzikte temel 7 tane nota vardır. Bunlar; "Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si" olarak bilinmektedir. Bu notaların bir de harf karşılıkları var ve biz Ukulele'de akorlarımızı ifade ederken bu harfleri kullanacağız.
Bu tablodaki harfleri ve karşılık gelen notaları ezberlemeniz daha sonraki süreçte işinize yarayacaktır.
Akorlar, majör ve minör akor olmaz üzere ikiye ayrılır. Majör akorları sadece ilgili notanın harfi ile gösterirken Minör akorları ise ilgili notaya ait harfin yanına "m" harfini koyarak ifade ederiz.
Örneğin;
La Majör akorunu "A" harfiyle gösteririz, La Minör akorunu "Am" harfleriyle gösteririz. Aynı şekilde her akorun yanına "m" harfini getirdiğimizde bu bize o akorun Minör olduğunu ifade eder.
Ukulele Nasıl Akort Edilir?
Ukulele temelde iki şekilde akort edilebilir. Akort düzenimiz "G-C-E-A" veya "A-D-F#-B" şeklinde olabilir. Ama standart bir Ukulele'de akort düzenimizi "G-C-E-A" olarak ayarlamamız hem akorları çalma açısından hem de sesleri tanımamız açısından daha kolay olacaktır.
Ukulele telleri en alt telden en üst tele doğru 1. 2. 3. ve 4. tel olarak sıralanır. Bu sıralama ve tel isimleri aşağıdaki fotoğrafta belirtilmiştir.
Ukulelenizi akort etmek için elektronik bir akort cihazı (tuner) alabilirsiniz veya akıllı telefonunuzdan App Store veya Play Store'a girip "Tuner" şeklinde arama yaptığınızda çıkan uygulamalardan birini indirebilirsiniz. İndirdiğiniz uygulamada ukulenenizin akort burgularını sıkarak veya gevşeterek yukarıdaki resimde görülen harflere göre akort edebilirsiniz.
Akort işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken husus tellerinizi hızlı şekilde çevirmememeniz. Akort işlemini yavaş bir şekilde yaparsak hem tellerinizin ve ukulelenizin uzun ömürlü olmasını sağlamış olacaksınız hem de bu akort işlemi sırasında sesleri daha iyi tanıyacaksınız.